Quiche to typowo francuskie danie. Idealne jako podwieczorek, albo nawet śniadanie.
składniki:
- 3 jajka
- szklanka mleka
- 3 łyżeczki curry
- 1 kg ziemniaków
- 5 dojrzałych pomidorów
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- szklanka zielonego groszku
- kubeczek śmietany
przyrządzanie:
- Ugotuj ziemniaki na pół twardo
- Pokrój w talarki
- Groszek ugotuj, albo jeśli używasz mrożonego to odstaw do rozmrożenia kilka godzin wcześniej
- Pomidory pokrój w plasterki.
- Formę smarujemy masłem
- Ciasto francuskie rozwałkowujemy do nieco większego rozmiaru niż forma, a następnie wkładamy do formy
- Na cieście rozkładamy pomidory, groszek i ziemniaki, solimy.
- Śmietanę, jajka, mleko, curry mieszamy. Równomiernie rozlewamy na warzywachP
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














