Quiche z wiejską kiełbasą, karmelizowaną cebulą i grzybami to danie idealne na Jesień. Skosztujcie a się przekonacie!
składniki:
- 200 g mąki orkiszowej lub pszennej
- 120 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 małe jajko
Nadzienie
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 250 g grzybów (pieczarek lub leśnych)
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki posiekanej natki
- 250 g dobrej kiełbaski wiejskiej
- 160 g tartego sera
- 1 łyżka mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki kremówki
przyrządzanie:
- Spód: Zagnieść ciasto kruche z mąki, pokrojonego na kawałeczki zimnego masła i soli (zrobić kruszonkę w melakserze, ręcznie lub na stolnicy siekając składniki na drobne okruszki), następnie dodać jajko i połączyć składniki w jednolite ciasto. Rozpłaszczyć je, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na placek podsypując mąką, wyłożyć nim spód i boki posmarowanej masłem formy na tartę o średnicy 24 cm. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Ciasto okryć folią aluminiową, wysypać obciążenie w postaci suchej fasoli lub ryżu (do wielokrotnego wykorzystania) i wstawić do piekarnika. Piec przez 10 minut. Zdjąć folię i obciążenie i piec spód jeszcze przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Piekarnik ustawić na 180 stopni C.
- Nadzienie: Na patelni karmelizować czerwoną cebulę: pokroić ją w kostkę i włożyć na rozgrzaną patelnię razem z łyżką oliwy lub oleju. Doprawić solą i co chwilę mieszając smażyć na większym ogniu przez ok. 4 – 5 minut aż cebula będzie szklista. Następnie zmniejszyć ogień do średniego i często mieszając dusić cebulę przez ok. 15 – 20 minut, nie rumieniąc jej. Po tym czasie powinna być miękka i lekko karmelizowana, słodka. Zdjąć z patelni i włożyć do miski.
- Grzyby umyć i pokroić na plasterki, włożyć na patelnię po cebuli i smażyć mieszając przez ok. 3 – 4 minuty aż odparują i zaczną się rumienić. Dodać masło, posolić i smażyć jeszcze przez ok. 2-3 minuty, pod koniec dodając natkę pietruszki. Włożyć do miski z cebulą, dodać pokrojoną w kosteczkę kiełbasę (obrać ją wcześniej ze skórki), starty ser wymieszany z mąką i wszystko razem wymieszać.
- W oddzielnej misce roztrzepać rózgą jajka z dodatkiem mleka, śmietanki kremówki, soli i pieprzu.
- Na podpieczony spód wyłożyć składniki nadzienia, zalać masą i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 35 – 40 minut na złoty kolor.