Sezon na rabarbar w toku. Oto bardzo sympatyczny przepis na rabarbar pod chrupiącą kruszonką. Wart wypróbowania. Serwuj z porcją jogurtu lub gałką lodów. Jeśli nie masz rabarbaru, wykorzystaj inne owoce.
składniki:
- Rabarbar 10 łodyg, pokrojonych w kostki 5 cm
- 2 łyżki miodu
Na kruszonkę:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła, stopionego
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów, ulubionych.
przyrządzanie:
-
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
-
Połącz w misce pokrojony rabarbar z miodem, wymieszaj. Wrzuć na patelnię i chwilę podsmażaj, aż rabarbar nieco zmięknie.
-
Zmiel płatki owsiane na pył w robocie kuchennym. Ma powstać mąka owsiana.
-
Do dużej miski wsyp mąkę owsianą i wszystkie pozostałe składniki na kruszonkę i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Rabarbar ułóż w naczyniu żaroodpornym. Umieść kruszonkę na wierzchu, wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut, aż kruszonka stanie się złocistobrązowa i chrupiąca.