Ciekawy pomysł na przekąskę lub obiad.
składniki:
- 2 szklanki mleka
- 50 g drożdży
- płaska łyżka cukru
- 500 g maki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej
- kawałek kiełbasy
- czerwona papryka
- 250 g pieczarek
- cebula
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Powoli dodawaj tyle maki, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
- Przykryj je ściereczką i odstaw na około pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na odrobinie oleju podsmaż pokrojoną kostkę cebulę. Do cebuli dodaj półplasterki kiełbasy oraz pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę.
- Po usmażeniu odcedź warzywa i kiełbasę na sitku z nadmiaru tłuszczu i odstaw do wystygnięcia.
- Do wyrośniętego drożdżowego rozczynu dodaj resztę mąki oraz dwa żółtka. Dokładnie wymieszaj i znów odstaw na około 20 minut.
- Ubij pianę z dwóch białek ze szczyptą soli. Połącz ją delikatnie z ciastem, a na koniec dodaj wystudzony farsz.
- Rozgrzej na patelni olej, łyżką nabieraj ciasto i smaż na złoty kolor.