Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

RACUCHY DROŻDŻOWE według EWY WACHOWICZ

Racuchy drożdżowe według przepisu Ewy Wachowicz. Jakie są? Proste, pyszne i wykona je nawet największa łamaga kuchenna! Do dzieła!    oladushki8

składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 40 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
ORAZ
  • cukier puder do posypania
  • masło klarowane lub olej roślinny do smażenia

przyrządzanie:

  • Drożdże wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Mąką przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać.
  • Przygotować rozczyn: do kubka wkruszyć drożdże, dodać cukier, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżeczki mąki. Wymieszać na gładką masę i odstawić na ok. 10 minut aż rozczyn zacznie rosnąć i wypełni cały kubek.
  • Zrobić wgłębienie w mące, wlać w niego rozczyn z drożdży oraz resztę ciepłego mleka i stopniowo zagarniając mąkę do środka powoli zacząć mieszać składniki łyżką.
  • Gdy składniki będą już zgrubnie połączone zacząć wyrabiać ciasto, wtłaczając w niego powietrze. Ciasto będzie raczej rzadkie. Wyrabiać tak przez ok. 10 – 15 minut aż ciasto będzie gładkie, jednolite, a pod palcami będą wyczuwalne pękające pęcherze powietrza. Przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia.
  • Na patelni rozgrzać kilka łyżek masła klarowanego lub oleju, moczyć łyżkę w zimnej wodzie, następnie nabierać porcje ciasta i wykładać na patelnię. Formować placuszki i smażyć je przez około 2,5 minuty na umiarkowanym ogniu. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
  • Usmażyć kolejną partię placków dodając więcej tłuszczu na patelnię. Z podanego przepisu wyjdzie nam dość sporo placków. Po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowe. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.