Racuchy drożdżowe według przepisu Ewy Wachowicz. Jakie są? Proste, pyszne i wykona je nawet największa łamaga kuchenna! Do dzieła!
składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 40 g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
ORAZ
- cukier puder do posypania
- masło klarowane lub olej roślinny do smażenia
przyrządzanie:
- Drożdże wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Mąką przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać.
- Przygotować rozczyn: do kubka wkruszyć drożdże, dodać cukier, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżeczki mąki. Wymieszać na gładką masę i odstawić na ok. 10 minut aż rozczyn zacznie rosnąć i wypełni cały kubek.
- Zrobić wgłębienie w mące, wlać w niego rozczyn z drożdży oraz resztę ciepłego mleka i stopniowo zagarniając mąkę do środka powoli zacząć mieszać składniki łyżką.
- Gdy składniki będą już zgrubnie połączone zacząć wyrabiać ciasto, wtłaczając w niego powietrze. Ciasto będzie raczej rzadkie. Wyrabiać tak przez ok. 10 – 15 minut aż ciasto będzie gładkie, jednolite, a pod palcami będą wyczuwalne pękające pęcherze powietrza. Przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia.
- Na patelni rozgrzać kilka łyżek masła klarowanego lub oleju, moczyć łyżkę w zimnej wodzie, następnie nabierać porcje ciasta i wykładać na patelnię. Formować placuszki i smażyć je przez około 2,5 minuty na umiarkowanym ogniu. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
- Usmażyć kolejną partię placków dodając więcej tłuszczu na patelnię. Z podanego przepisu wyjdzie nam dość sporo placków. Po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowe. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.