
Przepis z książki "365 obiadów za pięć złotych przez Lucynę C. autorkę jedynych praktycznych przepisów z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb" Warszawa 1873r. z działu "Rozmaite dodatki do zup"
przepis z kuchni: polskiej
Ugotować raków pół kopy z solą i koprem; gdy ostygną, wybrać szyjki i nóżki, usiekać drobno zmięszać z łyżką surowego masła, łyżka tartej bułki, trochę usiekanego kopru, soli, pieprzu, wbić jedno jajko, wymieszać należycie, i nadziewać tym farszem skorupki od raków; ugotować w wodzie i włożyć w zupę rakową, lub użyć do obłożenia groszku lub innej jarzyny. Do okładania jarzyn można takie raki przysmażyć na maśle, bez gotowania poprzedniego.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













