Francuski przepis na ratatouille z ryżem i ostrą kiełbasą - chorizo. Buena Appetite!
składniki:
- 2 duże cukinie
- 3 różnego rodzaju papryki
- 1 czerwona cebula
- 3 dymki
- 3 pomidory
- Suszony tymianek
- Szczypta kminku
- Proszek chilli
- Sól, pieprz
- 2 liście laurowe
- Łyżka drobno pokrojonego imbiru
- 2 łyżki oliwy
- Garść ryżu
- chorizo
przyrządzanie:
W garnku podgrzewamy oliwę, smażymy pokrojoną w talarki cebulę i imbir oraz chorizo. Dodajemy resztę pokrojonych warzyw i liście laurowe, doprawiamy przyprawami: tymiankiem, kminkiem, solą, pieprzem proszkiem chilli. Po ok. 5 min jak warzywa puszczą sok, dodajemy ryż i gotujemy na małym ogniu, aż wszystko będzie miękkie, ok. 30 min.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem