Francuski przepis na ratatouille z ryżem i ostrą kiełbasą - chorizo. Buena Appetite!
składniki: 
- 2 duże cukinie
 - 3 różnego rodzaju papryki
 - 1 czerwona cebula
 - 3 dymki
 - 3 pomidory
 - Suszony tymianek
 - Szczypta kminku
 - Proszek chilli
 - Sól, pieprz
 - 2 liście laurowe
 - Łyżka drobno pokrojonego imbiru
 - 2 łyżki oliwy
 - Garść ryżu
 - chorizo
 
przyrządzanie:
W garnku podgrzewamy oliwę, smażymy pokrojoną w talarki cebulę i imbir oraz chorizo. Dodajemy resztę pokrojonych warzyw i liście laurowe, doprawiamy przyprawami: tymiankiem, kminkiem, solą, pieprzem proszkiem chilli. Po ok. 5 min jak warzywa puszczą sok, dodajemy ryż i gotujemy na małym ogniu, aż wszystko będzie miękkie, ok. 30 min.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















