Super przekąska, idealna na imprezę.
składniki:
- 100 g mąki żytniej razowej
- 400 g mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- pół szklanki wody
- 50 g drożdży
- łyżka cukru
- łyżka soli
- 2 łyżki smalcu
- 4 ząbki czosnku
- 400 g żółtego sera
przyrządzanie:
- Do letniego mleka wkrusz drożdże oraz wsyp cukier i łyżkę mąki pszennej. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
- Do miski wsyp mąki, wyciśnij czosnek, dodaj rozpuszczony smalec, sól i wodę oraz wyrośnięte drożdże.
- Wyrób ciasto i zostaw na pół godziny do wyrośnięcia.
- Rozwałkuj ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm a następnie potnij na paski o szerokości 2 cm i długości ok. 8 cm.
- Wszystko posyp startym serem i przyciśnij, tak żeby ser się przykleił.
- Chwyć każdy pasek za końce i zroluj w przeciwległych kierunkach.
- Piecz w 200 stopniach C 15 minut.