Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Razowe pierożki z nadzieniem z dyni

Zaskakujące, ile smaku i wartości odżywczych może być w małym pierożku

czas: 1 godz. + 1 godz. chłodzenia cista

liczba porcji: 6

składniki:

Na ciasto:
25 dag mąki pszennej
40 dag mąki razowej żytniej
2 jajka
125 g margaryny
1 szklanka tartego parmezanu
sól, pieprz

Na nadzienie:
miąższ z połówki małej dyni
2 cebule
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki białego wina
pół łyżeczki curry
3 łyżki posiekanych kaparów
otatra skórka z połowy cytryny
2 łyzki oliwy z oliwek

sól, pieprz
1 białko
szklanka parmezanu

przyrządzanie:

Z obu rodzajów maki, jaj, posiekanego masła, tertego parmezanu, dodajac sól i pieprz szybko zagnieść ciasto. Uformowac w kule i zawinąć w folię aluminiową. Na godzinę włożyć do lodówki.
Dynię obrać, oczyścić z pestek. Miąższ drobno pokroić. Na oliwie zeszklić posiekaną w kostkę cebulę. Wrzucić dynię, podlac winę i dusić do miękkoąści pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, curry, sól, pieprz i odparować resztę płynu. Wrzucić posiekane kapary.
Ciasto cienko rozwałkować. Wycinać kwadraty o wymiarach 8 – 10 cm. Na środku każdego z nich układać łyżkę farszu. Sklejać formując trójkąty. Przy część z nich można skleić dwa końce (podobnie jak przy uszkach). POsmarować rozmąconym białkiem i posypać parmezanem. Piec ok. 20 minut w temepraturze 180 stopni.      

uwagi:
W podobny sposób przygotować można pierożki z duszonymi grzybami leśnymi. Czy z tym, czy z innym farszem idealnie będą smakować do czerownego barszczu.