Pyszny, sycący i gotowy w zaledwie kilka minut makaron z boczkiem i pomidorami.
składniki:
- 200 g wędzonego boczku
- 500 g podłużnych pomidorów
- 2 łyżki pesto z suszonych pomidorów
- 125 ml śmietany 22 proc.
- 50 g pecorino romano
- grana padano lub parmezanu
- sól
- pieprz
- makaron rigatoni
przyrządzanie:
Zetrzyj ser na tarce. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Boczek pokrój w paski i usmaż na chrupko na suchej patelni tak, aby wytopił się tłuszcz. Do boczku dodaj pomidory i duś, aż pomidory zmiękną. Dodaj pesto, śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj i duś przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu, odcedź. Przełóż na patelnię z gorącym sosem i wymieszaj.
Porcje makaronu podawaj posypane serem.