Klasyczne risotto podawane z pomidorkami
składniki:
- szalotka
- ząbek czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki masła
- 250 ryżu do risotto
- 200 ml białego wina wytrawnego
- 400 ml bulionu warzywnego
- 500 g pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
- 50 g startego parmezanu
- pół pęczka bazylii
przyrządzanie:
- Szalotkę i czosnek obrać i drobno pokroić. Rozmaryn opłukać, osuszyć, igiełki oderwać od gałązek. Przygotowane składniki dusić na maśle 3 minuty. Dodać ryż, zeszklić.
- Wlać wino, niemal całkowicie wygotować. Ryż gotować na średnim ogniu, porcjami dolewając tyle bulionu, ile ryż jest w stanie wchłonąć, za każdym razem wymieszać.
- Pomidory oczyścić, pokroić w cząstki, wymieszać z ryżem, gotować około 2 minuty. Risotto doprawić solą i pieprzem, wymieszać z parmezanem. podać z listkami bazylii.