Klasyczne risotto podawane z pomidorkami

składniki: 
- szalotka
 - ząbek czosnku
 - 2 gałązki rozmarynu
 - 2 łyżki masła
 - 250 ryżu do risotto
 - 200 ml białego wina wytrawnego
 - 400 ml bulionu warzywnego
 - 500 g pomidorków koktajlowych
 - sól, pieprz
 - 50 g startego parmezanu
 - pół pęczka bazylii
 
przyrządzanie:
- Szalotkę i czosnek obrać i drobno pokroić. Rozmaryn opłukać, osuszyć, igiełki oderwać od gałązek. Przygotowane składniki dusić na maśle 3 minuty. Dodać ryż, zeszklić.
 - Wlać wino, niemal całkowicie wygotować. Ryż gotować na średnim ogniu, porcjami dolewając tyle bulionu, ile ryż jest w stanie wchłonąć, za każdym razem wymieszać.
 - Pomidory oczyścić, pokroić w cząstki, wymieszać z ryżem, gotować około 2 minuty. Risotto doprawić solą i pieprzem, wymieszać z parmezanem. podać z listkami bazylii.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














