Niezwykle aromatyczne risotto, które pokochają wegetarianie. Połączenie camembertu, ryżu i suszonych pomidorów. Spróbujecie?
składniki:
- 6-8 suszonych pomidorów
- camembert (1/2 krążka)
- 1 szklanka ryżu arborio
- 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml białego wina
- zioła do pizzy
- pieprz
- sól
przyrządzanie:
Cebulę pokroić w kostkę, drobno posiekać czosnek, pomidory pokroić w paski, camembert w kostkę, podgrzać bulion.
Cebule zeszklić na oliwie, pod koniec dorzucić czosnek. Następnie dodać ryż i chwile smażyć. Wlać wino. Kiedy odparuje dolać bulionu tak, żeby zakrył ryż. Gdy ryż go wchłonie, ponownie zalać go bulionem, przykryć patelnię i dusić na małym ogniu pod przykryciem.. Na 5 minut przed końcem dorzucić suszone pomidory i camembert.