Risotto z chrupiącym bekonem? To świetny pomysł na danie - nie tylko obiad, ale lunch czy kolację. Ryż w towarzystwie warzyw i bulionu drobiowego smakuje po prostu wyśmienicie.
składniki:
- 3 duże plastry bekonu l
- 1 mała cebula
- 50 dag dowolnych mrożonych warzyw
- 3-4 szklanki bulionu drobiowego
- 3/4 szklanki ryżu arborio
- starty twardy ser
przyrządzanie:
-
Wysmaż bekon na suchej patelni. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na patelni pozostaw łyżkę wytopionego tłuszczu, zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj ryż, smaż, mieszając, około minuty. Wlej bulion, gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Warzywa przygotuj według przepisu podanego na torebce, wymieszaj z ryżem, posyp pokruszonymi skwarkami z bekonu, a potem grubo startym serem.