Risotto z cukinią i parmezanem, w towarzystwie winnego aromatu. Przepyszne, włoskie danie dla każdego!
składniki:
- 150g ryżu
- 1 cukinia
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- szklanka białego wina
- 2 łyżki masła
- szklanka rosołu
- 2 łyżki startego parmezanu
- pół szklanki śmietanki 30%
przyrządzanie:
- Warzywa dokładnie myjemy
- Cukinię kroimy w kostkę.
- Cebulę na kawałeczki.
- Na głębokiej patelni roztapiamy masło dodajemy cebulę i posiekany drobno czosnek.
- Smażymy
- Wsypujemy ryż i powoli zaczynamy mieszać.
- Wlewamy wino i czekamy około 10 minut, aż ryż wchłonie wino.
- Stopniowo dodajemy bulion, zanim dodamy kolejną dawkę rosołu, czekamy aż ryż wchłonie poprzednią chochlę.
- Mniej więcej w połowie dolewania bulionu dodajemy pokrojoną cukinię.
- Gdy ryż wchłonie cały bulion dodajemy śmietankę, parmezan i doprawiamy do smaku