Kolejna propozycja z dynią w roli głównej! Tym razem łączymy ją z ryżem i powstaje pyszne, aromatyczne i nietypowe risotto!

składniki:
300 gryżu na risotto,
4 łyżki oliwy,
1 mała cebula,
1 l bulionu jarzynowego,
200 g dyni,
100 ml białego wytrawnego wina,
100 ml słodkiej śmietanki,
łyżka masła,
2 – 3 łyżki startego parmezanu,
sól,
pieprz
przyrządzanie:
- W garnku zagotować bulion jarzynowy.
- W drugim garnku rozgrzać wino, do niego pokrojoną i obraną dynię.
- Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Dosypać ryż, dusić wg. informacji na opakowaniu.
- Wlać trochę bulionu jarzynowego.
- Dynię zmiksować, przełożyć do ryżu na patelni.
- Dodać słodkiej śmietanki.
- Przełożyć do talerza, posypać startym parmezanem.