Pożywne risotto z kurczakiem i kurkami.
składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 200 g kurek
- sól, pieprz
- 1 szkl. ryżu
- masło
przyrządzanie:
Pierś z kurczaka, myjemy, osuszamy, nacieramy solą, czosnkiem, a następnie kroimy na nieduże kawałki. Obrumieniamy na tłuszczu, dodajemy pokrojoną cebulę i całość podsmażamy. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem. Gdy mięso jest miękkie, dodajemy podsmażone na maśle kurki, a następnie szklankę ryżu. Całość mieszamy, solimy oraz zalewamy szklanką wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy ryż wchłonie wodę, dodajemy nieco majeranku oraz uzupełniamy kolejną, niepełną szklanką wody i zostawiamy na ogniu pod przykryciem. Po kilku minutach potrawa powinna być gotowa.