Risotto w nietypowym wydaniu. Z serem pleśniowym i gruszkami.
składniki:
- 100 g - ryżu
- bulion jarzynowy
- 1 - cebula
- 1 ząbek - czosnku
- 1 łodyga - selsera naciowego
- oliwa z oliwek
- 1 kieliszek - białego wina
- 3 - gruszki
- sól
- orzechy włoskie
przyrządzanie:
Ugotować bulion warzywny (może być z kostki, do risotto dla 4 osób potrzeba około 2 litrów wywaru) i trzymać na wolnym ogniu.
Cebulę, czosnek i seler naciowy drobno pokroić, podsmażyć na bardzo małym ogniu w dużej ilości oliwy – warzywa powinny zrobić się miękkie, ale nie wolno ich skarmelizować.
Po około 10 minutach dodać ryż do risotto – mniej więcej 100 g na osobę. Smażyć cały czas mieszając – przez mniej więcej 1 minutę.
Do ryżu dodać kieliszek białego wina i, mieszając dalej, czekać, aż wyparuje. Następnie stopniowo dodać gorący bulion – ciągle mieszając.
Obrane gruszki oraz ser gorgonzola pokroić w drobną kostkę. Kiedy ryż ugotuje się al dente (po około 25 minutach), dodać gruszki i gorgonzolę.
Na koniec, przed podaniem, można dodać rozkruszone orzechy włoskie.