Szybki przepis na rogaliki drożdżowe. Polecamy nadzienie z powidła śliwkowego.
składniki:
- 10 dag drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 kg mąki
- 1 kostka masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
przyrządzanie:
- Z drożdży, mleka, 2 łyżek mąki i 2 łyżek cukru zrobić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia
- Następnie połącz z pozostałymi składnikami i dobrze wyrób ciasto
- Z powstałego ciasta uformuj rogaliki i nadziej je według uznania
- Tak powstałe rogalki posmaruj rozbełtanym jajkiem
- Piecz na złoto, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
- Po wystudzeniu posyp pudrem