Ulubiony deser- rogaliki z czekoladą.
składniki:
- 90 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 1,5 szklanki oleju
- 3/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki mleka
- tabliczka czekolady mlecznej
- jajko
- szczypta soli
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki (oprócz czekolady i jajka) włóż do miski i zagnieć ciasto.
- Czekoladę pokrój w drobną kostkę. Ciasto podziel na 6 części. Każdą rozwałkuj tak, aby powstał okrągły placek. Podziel na 8 trójkątów.
- Na podstawie każdego trójkąta ułóż trochę czekolady i zwiń ciasto dość ciasno.
- Gotowe rogaliki połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp cukrem.
- Piecz około 25 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C.