Co może powstać z gotowego ciasta francuskiego, kawałka cielęciny i koziego sera? Wariacja na temat rogalików, które mogą mieć słone nadzienie i będą świetnie się sprawdzać jako przekąska dla wymagających.
składniki:
górka cielęca 250 g
kozi ser 150 g
ciasto francuskie 1 op. ( produkt gotowy)
jaja 1 szt
jogurt naturalny 200 ml
świeża mięta
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 2-3 łyżeczki
napar z herbaty np imbirowej
oliwa
sól, pieprz
przyrządzanie:
Cielęcinę pokroić w cienkie paski zalać 150 ml mocnego naparu herbacianego, odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godz. Mięso dobrze odsączyć, oprószyć suszonymi pomidorami, doprawić solą i pieprzem. Ciasto pokroić w trójkąty napełnić mięsem, dodać plasterek koziego sera, zawijać aby uzyskać formę rogalików. Rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do rozgrzanego do 180 st. piekarnika, piec ok. 20 min. Podawać z jogurtem połączonym ze świeżą miętą.