- 1,5 kg ryby (dorsz, halibut, karmazyn)
- 150 g bułki czerstwej
- mleko
- 2 jajka
- 30 g masła
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- 1 łyżka surowego soku z buraka
- 150 g włoszczyzny
- majonez
Namoczoną w mleku bułkę odcisnąć. Bardzo drobno pokrojoną cebulę lekko podsmażyć nie rumieniąc. Filety ryby bez ości i skóry, bułkę i cebulę przepuścić przez maszynkę, wymieszać. Do masy dodać jajka, masło, przyprawy, sok z buraka i bardzo dokładnie wymieszać. Z masy uformować wałek, ułożyć na zwilżonej ściereczce, zawinąć ciasno, zawiązać końce sznurkiem. W garnku zagotować wodę z włoszczyzną i przyprawami. Do wrzącej wody z warzywami włożyć roladę, gotować powoli 1 godzinę. Ugotowaną roladę wyjąć, wystudzić. Z zimnej zdjąć serwetkę, pokroić roladę w plastry o grubości 1 cm. Ułożyć porcje na półmisku, przybrać gęstym majonezem, oblać tężejącą galaretą.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













