Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Rolada z wędzonym łososiem

Niezbyt skomplikowana do przygotowania, a wyszukana przystawka ze szpinakiem, twarogiem i wędzonym łososiem. Zdrowo, lekko i smacznie. SMACZNEGO!

roladazlososiem_bg

czas: 30 minut + 15 minut pieczenia i 2 godziny chłodzenia

liczba porcji: 6

składniki:

  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • 150 g wędzonego łososia
  • 200 g mielonego twarogu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki koperku
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

przyrządzanie:

Szpinak rozmrozić, wrzucić na rozgrzane masło, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dusić do momentu aż odparuje wszelka wilgoć. Dodać żółtka oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Doprawić solą i pieprzem oraz dużą szczyptą gałki muszkatołowej. Rozsmarować cienko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko wystudzić.
W czasie pieczenia ciasta szpinakowego twaróg wymieszać z jogurtem, koperkiem, sokiem i tartą skórką z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Masę rozsmarować na cieście szpinakowym, na wierzchu rozłożyć wędzonego łososia. Roladę zrolować. Zawinąć folią spożywczą i wstawić na dwie godziny do lodówki. Podawać pokrojone w plastry.