składniki:
- 3 czerwone papryki
- 2 cukinie
- 200 g żółtego sera
- słoik zielonych oliwek
- pieprz
- 250 g masła ziołowego
- pęczek świeżych ziół
- sól
przyrządzanie:
- Papryki opłukać, przekroić wzdłuż na pół i oczyścić z pestek. Strąki ułożyć na ruszcie wypukła stroną do spodu, grillować 8-10 minut. Przestudzić, obrać ze skórki, pokroić wzdłuż na paski szerokości 3 cm.
- Cukinie umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Ser pokroić w kostkę. Część kostek zawinąć w plastry papryki, a część w plastry cukinii.
- 8 patyczków do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie. Nabić na nie po 2 roladki z papryki i z cukinii oraz kilka oliwek. Szaszłyki doprawić pieprzem.
- Roztopić trochę masła ziołowego, posmarować nim szaszłyki.
- Piec na ruszcie aż warzywa się zarumienią.