składniki:
- 8 płatów śledziowych
- 1 cebula
- musztarda francuska
- 1 cytryna
- kilka ziaren gorczycy
- 10 ziaren pieprzu
- 2 listki laurowe
- olej
przyrządzanie:
- Śledzie płuczę, zostawiam na 2-3 godziny w zimnej wodzie, wodę co jakiś czas zmieniam.
- Cebulę obieram i drobno siekam, następnie przelewam wrzątkiem cytrynę i kroje w plastry.
- Każdy płat śledzia smaruję musztardą, posypuję gorczycą, cebulką, zwijam w trąbkę i spinam wykałaczką.
- Śledzie wkładam do słoika,przekładam plastrami cytryny, wsypuję ziarna pieprzu, liść laurowy i zalewam olejem tak aby śledzie były zakryte.
- Rolmopsy wkładam do lodówki, najlepiej na 12 godzin.
uwagi:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














