Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Rosół z pulpetami z mięsa mielonego

Jak odmienić tradycyjny niedzielny rosół? Co dodać do zupy, by wyczarować jej nową i niepowtarzalną wersję? Spróbujcie wrzucić do bulionu pulpety mielone, a otrzymacie danie dwa w jednym! 

składniki:

  • ok. 1,5 kg mięsa wołowego na rosół
  • 2 nieduże pietruszki
  • kawałek selera
  • mały por
  • 2 marchwie
  • cebula
  • 1-2 suszone grzybki
  • kwiat lub gałka muszkatołowa
  • 30 dag mięsa drobiowego
  • łyżka masła
  • kromka bułki
  • 2 żółtka
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

przyrządzanie:

  1. Mięso zalej zimną wodą, gotuj na małym ogniu około godzinę, aż przestanie się pokazywać szumowina (nie zbieraj jej, tylko pozwól opaść na dno).
  2. Garnek zestaw z ognia, zalej łyżką zimnej wody, by oddzielił się tłuszcz. Zdejmij go.
  3. Rosół posól, dodaj włoszczyznę, przekrojoną na pół, nieobraną, opieczoną cebulę oraz grzyby i kwiat muszkatołowy.
  4. Gotuj około 3 godziny na małym ogniu, dopraw.
  5. Mięso drobiowe oddziel od kości, drobno posiekaj.
  6. Przesmaż na maśle, duś pół godziny, przestudź.
  7. Dodaj namoczoną i odciśniętą bułkę oraz żółtka, posiekaną natkę i sól.
  8. Wyrób masę, uformuj z niej małe pulpeciki.
  9. Ugotuj je we wrzątku, przełóż do wazy.
  10. Dodaj pokrojoną w plasterki, ugotowaną marchewkę.
  11. Zalej gorącym rosołem.