Jak odmienić tradycyjny niedzielny rosół? Co dodać do zupy, by wyczarować jej nową i niepowtarzalną wersję? Spróbujcie wrzucić do bulionu pulpety mielone, a otrzymacie danie dwa w jednym!
składniki:
- ok. 1,5 kg mięsa wołowego na rosół
- 2 nieduże pietruszki
- kawałek selera
- mały por
- 2 marchwie
- cebula
- 1-2 suszone grzybki
- kwiat lub gałka muszkatołowa
- 30 dag mięsa drobiowego
- łyżka masła
- kromka bułki
- 2 żółtka
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Mięso zalej zimną wodą, gotuj na małym ogniu około godzinę, aż przestanie się pokazywać szumowina (nie zbieraj jej, tylko pozwól opaść na dno).
- Garnek zestaw z ognia, zalej łyżką zimnej wody, by oddzielił się tłuszcz. Zdejmij go.
- Rosół posól, dodaj włoszczyznę, przekrojoną na pół, nieobraną, opieczoną cebulę oraz grzyby i kwiat muszkatołowy.
- Gotuj około 3 godziny na małym ogniu, dopraw.
- Mięso drobiowe oddziel od kości, drobno posiekaj.
- Przesmaż na maśle, duś pół godziny, przestudź.
- Dodaj namoczoną i odciśniętą bułkę oraz żółtka, posiekaną natkę i sól.
- Wyrób masę, uformuj z niej małe pulpeciki.
- Ugotuj je we wrzątku, przełóż do wazy.
- Dodaj pokrojoną w plasterki, ugotowaną marchewkę.
- Zalej gorącym rosołem.