Przepis z książki "365 obiadów za pięć złotych przez Lucynę C. autorkę jedynych praktycznych przepisów z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb" Warszawa 1873r. z działu "Wołowina"
przepis z kuchni: polskiej
Rost – Beef zowie się ogromny kawał tłustego mięsa, upieczony w całości; i tak wziąść np. 10 lub 15 funtów tłustej krzyżowej pieczeni z kośćmi, osolić, położyć na brytfannę i wstawić do bardzo gorącego pieca, przewracjąc często aby się nie przypaliło. Mięso to piec się powinno 2 godziny, okładając naokoło brytfannę węglami, żeby się rumieniło; gdy sos któy mięso puści wysmaży się, nakłuć je, aby go znowu trochę puściło. Wyjąwszy z pieca, pokrajać na grube zrazy, obłożyć kartoflami, chrzanem struganym i zalać sosem ściekłym na brytwannę, kartofle można piec w piecu, a będą wyborne.