Ciekawa wersja placków ziemniaczanych z grzybami

składniki:
- 1 kg ziemniaków
- sól, pieprz
- pęczek dymki
- 400 g pieczarek
- 6 łyżek oliwy
- 6 plastrów żółtego sera
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
przyrządzanie:
- Ziemniaki obrać, umyć, grubo zetrzeć, doprawić solą i pieprzem. Dymkę oczyścić, opłukać i pokroić w krążki. Pieczarki oczyścić, przekroić na pół, a większe- na ćwiartki.
- Grzyby zrumienić na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Dodać dymkę, chwilę smażyć, wyjąć z patelni. Z masy ziemniaczanej uformować placki, usmażyć je na rumiano z obu stron na reszcie rozgrzanej oliwy.
- Usmażone placki przekładać na blachę.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C. Na placki wyłożyć grzyby i po pół plastra sera. Doprawić pieprzem, zapiekać około 10 minut. Posypać pietruszką.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














