
Ciekawy sposób na przygotowanie treściwej sałatki - z roszponki, z grzankami i pleśniowym serem
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
250 g roszponki
100 g sera rokpol (lub innego plesniowego, nie kruszącego się sera)
2 kromki pszennego chleba
4 łyzki oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego z białego wina
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
przyrządzanie:
Roszponkę przebrać, umyc i osuszyć. Wrzucić do dużej sałatkowej misy.
Na patleni rozgrzać łyżkę oliwy. Kromki chleba nasmarować przecuiętym ząbkiem czosnku, okroić ze skórek. Pokroić w kostkę i smażyć na złoto z obu stron. Ostudzić.
Do octu dodac sól i dokładnie wymieszać. Następnie dodać 3 łyżki oliwy i ponownie wymieszać, tak aby powstał jednorodny sos. Polać nim roszponkę. Wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ser pokroić w kostkę i wrzucić do misy razem z grankami. Delikatnie wymieszać. Podawać natychmiast.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













