Składniki
6 jajek
300 g masła
300g cukru
300g czekolady deserowej (pow. 70% kakao)
4 łyżki wody różanej
garść suszonych płatków róży
3 krople olejku waniliowego lub pół laski wanilii
1. Do jednej miski wbij całe jajka i wsyp cukier, używając miksera ubij na gładką puszystą masę.
2. Odważ ciemnea czekolade i masło (niesolonego).
3. W garnku zagotuj wodę i postaw na nim miskę, w której będziesz rozpuszczać czekoladę i masło. Uważaj aby się nie poparzyć, więc gotuj wodę na wolnym ogniu. Dodaj wodę różaną i wanilię. Mieszaj.
4. Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem do ubitych jajek, wkrusz pół garści płatków różanych i wymieszaj mikserem.
5. Piecz w temperaturze 180C przez 20 min. Po upływie tego czasu sprawdz czy ciasto po poruszeniu całej foremki nie jest nadal płynne na środku, jeśli nie to jest gotowe. Ale, jeśli ciasto jeszcze drga i „pływa” na środku, wtedy odstaw na kolejne 2-3 minuty. Posyp resztą płatków róż na wierzchu brownie.