Takiej zupy jeszcze u nas nie było! Pyszna, lekko kwaśna, mocno rozgrzewająca zupa z krewetkami. Uwaga! Tylko dla smakoszy ostrych dań!
składniki:
- 400 g nieobranych krewetek
- 1 łyżka oleju roślinnego
- łodyga trawy cytrynowej
- 1,5 l rybnego bulionu (może być z kostki)
- zielona i czerwona papryczka chilli
- 1 limonka
- łyżka tajskiego sosu rybnego
- młoda cebulka
- 1 łyżka posiekanej kolendry do przybrania
- sól, pieprz
przyrządzanie:
Krewetki obrać, zachować pancerzyki. Odstawić do lodówki. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć przez kilka minut pancerzyki do chwili aż się zaróżowią. Usunąć pancerzyki, a do oleju, na którym się smażyły dodać pokrojoną trawę cytrynową, obraną i drobno posiekaną zieloną papryczkę chilli. Chwilę razem smażyć, a następnie wlać bulion. Dorzucić startą skórkę z połowy limonki (wcześniej wyparzonej). Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temperaturę i gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie wrzucić krewetki, wlać sos rybny, wcisnąć sok z limonki i gotować kolejne 5 – 7 minut. Doprawić do smaku. Przed podaniem wrzucić posiekaną drobno cebulkę oraz pokrojoną w plasterki czerwoną chilli (wcześniej pozbawioną pestek). Posypać kolendrą.