Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Rozgrzewająca zupa z krewetkami

Takiej zupy jeszcze u nas nie było! Pyszna, lekko kwaśna, mocno rozgrzewająca zupa z krewetkami. Uwaga! Tylko dla smakoszy ostrych dań! 

składniki:

  • 400 g nieobranych krewetek
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • łodyga trawy cytrynowej
  • 1,5 l rybnego bulionu (może być z kostki)
  • zielona i czerwona papryczka chilli
  • 1 limonka
  • łyżka tajskiego sosu rybnego
  • młoda cebulka
  • 1 łyżka posiekanej kolendry do przybrania
  • sól, pieprz

przyrządzanie:

Krewetki obrać, zachować pancerzyki. Odstawić do lodówki. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć przez kilka minut pancerzyki do chwili aż się zaróżowią. Usunąć pancerzyki, a do oleju, na którym się smażyły dodać pokrojoną trawę cytrynową, obraną i drobno posiekaną zieloną papryczkę chilli. Chwilę razem smażyć, a następnie wlać bulion. Dorzucić startą skórkę z połowy limonki (wcześniej wyparzonej). Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temperaturę i gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie wrzucić krewetki, wlać sos rybny, wcisnąć sok z limonki i gotować kolejne 5 – 7 minut. Doprawić do smaku. Przed podaniem wrzucić posiekaną drobno cebulkę oraz pokrojoną w plasterki czerwoną chilli (wcześniej pozbawioną pestek). Posypać kolendrą.