Owocowa rewolucja Zaskakujące zdarzenia kryją się za historią niewinnie wyglądającego koktajlu Revolution na bazie koniaku Baron Otard. W roku 1793, Baron Otard został aresztowany, a następnie skazany na śmierć za swoje poglądy na temat monarchii. Wtedy też wydarzyła się najbardziej niezwykła historia w jego życiu – na dzień przed egzekucją, tłum mieszkańców wdarł się do więzienia i zdołał go uwolnić. Koktajl BARON OTARD Revolution nawiązuje do tego właśnie wydarzenia, dlatego też sposób jego przygotowania jest bardzo widowiskowy. BARON OTARD XO Gold i marynowane maliny to idealna kombinacja na jesienne wieczory. REVOLUTION* Do przygotowania drinka REVOLUTION potrzebne są: 2 kieliszki do koniaku 1 szklanka do whisky 40ml BARON OTARD XO Gold Cognac Maliny Skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: Do kieliszka wlej BARON OTARD XO Gold Cognac. Kieliszek połóż na szklance do whisky wypełnioną gorącą wodą, która ma za zadanie podnieść temperaturę koniaku. Do koniaku wrzuć maliny w celu ich zamarynowania. Następnie włóż skręconą skórkę pomarańczową i podpal całą miksturę. Weź drugi kieliszek do koniaku i kilka razy przelej płonący koktajl z jednego kieliszka do drugiego. Po podaniu należy najpierw skosztować maliny, a następnie koniaku. * Przepis rekomendowany wyłącznie dla osób wprawionych w sztuce barmańskiej Tradycja z odrobiną fantazji Dla osób ceniących oryginalny smak koniaku, ale szukających nowych inspiracji polecamy szczególnie koktajl Baron Serve. Koktajl ten jest banalnie prosty do przygotowania, ale urzeka swoją prostotą i elegancją. BARON OTARD XO Gold zyskuje swój wspaniały smak dzięki idealnie dobranym proporcjom składników z najlepszych zbiorów. BARON SERVE Do przygotowania tego koktajlu potrzebne są: Kieliszek do koniaku 35ml BARON OTARD XO Gold Cognac Dla ozdoby – spiralnie skręcona skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: Odmierz odpowiednią ilość koniaku i dodaj skórkę cytryny. Pamiętaj, żeby serwować koniak w temperaturze pokojowej, pozostawia wtedy na podniebieniu nutę kwiatowo-korzenną połączoną z delikatnym posmakiem miodu oraz tytoniu. Dodatek w postaci skórki pomarańczowej jeszcze bardziej podkreśla smak tego wyjątkowego koniaku. Klasyka w nowej odsłonie Amatorom miksologii może spodobać się drink French Harvard. Przepis został zainspirowany klasycznym koktajlem „Harvard” z Savoy Cocktail Book z roku 1932. Został on unowocześniony dodatkiem koniaku BARON OTARD, przez co zyskał swój wyjątkowy smak. FRENCH HARVARD Do przygotowania tego koktajlu potrzebne są: Schłodzony kieliszek koktajlowy 40ml BARON OTARD VSOP Cognac 20ml czerwonego wermutu Noilly Prat ® 3 krople pomarańczowej Angostury Sposób przygotowania: Wymieszaj wszystkie składniki w shakerze razem z kostkami lodu i przelej przez sitko do schłodzonej szklanki. Dodaj wisienkę (wcześniej zamarynowaną w BARON OTARD VSOP Cognac wymieszanym z czerwonym wermutem Noilly Prat®). I gotowe! Daj się ponieść fantazji – wypróbuj oryginalnych koktajli na bazie doskonałego francuskiego koniku Baron Otard, które rozgrzeją i dodadzą szczypty elegancji nawet najchłodniejszym, jesiennym wieczorom. DOSSIER: Baron Otard VS (Very Special) – to delikatna mieszanka winogron z najlepszych obszarów upraw, charakteryzująca się minimum 2,5-letnim starzeniem. Ma delikatny i zrównoważony smak, z wyczuwalnym aromatem kwiatu winogron. Baron Otard VSOP (Very Superior Old Pale) – to najpopularniejszy z rodziny koniaków z minimum 4,5 – letnim okresem starzenia, charakteryzuje się złocistą barwą. W subtelnej nucie smakowej, najintensywniej wyczuwalny jest kwiecisty bukiet, wzbogacony aromatem wanilii, korzeni i tytoniu. Baron Otard XO (Extra Old) – to grupa najwytworniejszych trunków, których okres starzenia nie może być krótszy niż 6,5 lat. Cechuje je złożony, doskonale owocowy smak z wyczuwalną kwiatową nutą. Baron Otard 1795 Extra – zestawiony z rzadkich, starych eaux-de-vie, które dojrzewały w piwnicach “Paradis” w Château de Cognac. Znana jest jego niezwykła długość i subtelność aromatyczna. Oczarowuje nas swym, bogatym bukietem suszonych owoców i wyprawionej skóry z lekką nutą banana. Ma charakterystyczny tylko dla prawdziwie starych koniaków, złoto – rubinowy kolor.