Przepis na rozgrzewający krem bananowy. Zaskocz swoich gości.
składniki:
800 ml wody
• 400 ml mleczka kokosowego
• 4 małe banany
• 6 łyżek sosu sojowego
• 3 łyżki oleju
• ½ pęczka dymki
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka cukru trzcinowego
• Sól różowa himalajska
• Pieprz biały mielony
• Chilli mielone
przyrządzanie:
Dymkę umyj. Odkrój zieloną część i posiekaj, cebulki pokrój w krążki.
Obierz czosnek i pokrój go w plastry. Obierz banany i pokrój na talarki. Olej rozgrzej w garnku, dodaj cebulę, czosnek, poczekaj aż się zrumienią i wlej wodę, mleczko kokosowe oraz sos sojowy. Dodaj cukier, pieprz biały mielony Appetita i gotuj przez 5-6 minut. Połowę bananów i odrobinę chilli dodaj do zupy, zagotuj i zmiksuj. Dodaj pozostałe banany i gotuj przez kolejne 5-6 minut na wolnym ogniu. Wlej zupę do talerzy i posyp posiekaną dymką.