Buraki są teraz w modzie! Takie dania, jak carpaccio z buraków czy zupa krem z pieczonych buraków podbijają serca smakoszy na całym świecie. Poznajcie przepis na zupę, która nie tylko was rozgrzeje w zimowe dni, ale doda energii i prawdziwej dawki zdrowia!
składniki:
6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego (np. Dan Cake),
4 buraki,
1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego,
skórka otarta z 1 pomarańczy,
ser typu lazur,
ulubione zioła,
sól, pieprz, rozmaryn
przyrządzanie:
Myjemy buraki, suszymy i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy buraki w temperaturze 180⁰ przez ok. 1,5 godziny do miękkości. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Kromki chleba kroimy w kostki, doprawiamy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku aż staną się chrupiące. Gotowe buraki obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Do ciepłego bulionu dodajemy buraki. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i chwilę gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia. Przed zmiksowaniem dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość blendujemy. Przelewamy do miseczek, dekorujemy kawałkiem sera lazur oraz grzankami.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem