W zimniejsze wieczory musimy wesprzeć się porcją herbaty. Jeśli przygotujesz z nami imbirowy mus - nie straszne Ci będzie żadne przeziębienie! Rozgrzanie gwarantowane! Świetnie smakuje też z ciepłą, przegotowaną wodą.
składniki:
- 120 ml miodu
- 8 łyżek startego drobno świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 5 goździków
- 4 łyżki startego drobno korzenia kurkumy albo łyżka kurkumy w proszku
- sok z jednej limonki
- starta skórka z jednej limonki
- ok. 200 ml wody
przyrządzanie:
- Wlej wodę do rondelka. Na małych oczkach zetrzyj imbir i kurkumę.
- Wrzuć do wody (jeśli używasz kurkumy w proszku, dodaj ją też teraz).
- Podgrzej. Wciśnij sok z cytryny i dodaj skórkę. Wrzuć goździki i cynamon. Gotuj na najmniejszym ogniu 15–20 minut. Odstaw na bok i poczekaj, aż temperatura osiągnie 40 stopni. Dodaj miód.
- Mus powinien mieć konsystencję lejącego sosu, jeśli jest za gęsty, dolej wodę. Połącz ze sobą składniki. Przelej do wyparzonego słoika, zakręć mocno i postaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Taki rozgrzewający mus po otwarciu należy przechowywać w lodówce.