Idealny na przeziębienie i grypę. Najlepiej wypić go zaraz przed pójściem spać. Rozgrzewa ciało i leczy.

składniki:
- 10 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 litr wody
- miód
- sok z cytryny
przyrządzanie:
- Imbir trzemy na małych oczkach.
- Zalewamy wrzątkiem i przykrywamy talerzykiem.
- Zostawiamy tak na około 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie odcedzamy, zamykamy w słoiczku i trzymamy w lodówce.
- 1/4 szklanki naparu łączymy z herbatą lub gorącą wodą. Możemy dodać miód do osłody lub cytrynę.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














