To jedna z najlepszych tart, jaką jedliście w życiu. Spróbujcie koniecznie.
składniki:
- 100 g białej mąki pszennej
- 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 płaska łyżeczka skórki z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 110 g zimnego masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka kefiru
- około 1/2 kg śliwek węgierek przekrojonych na pół
- 1 łyżka grubego cukru
- 1 jajko do posmarowania ciasta
przyrządzanie:
Przygotować kruche ciasto. Obie mąki wymieszać i posiekać z masłem, cukrem, skórką i solą tak, by uzyskać grudki wielkości ziarna groszku. Wymieszać sok z cytryny z kefirem, dodać do ciasta, wymieszać widelcem, a następnie – palcami, szybko zagnieść. Z ciasta uformować dysk, włożyć go do torebki foliowej i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
Na stolnicy/blacie kuchennym rozłożyć papier do pieczenia i bezpośrednio na nim cienko rozwałkować wcześniej przygotowane ciasto na krążek o średnicy około 32 cm. Jeśli będzie potrzeba – podsypać lekko mąką podczas wałkowania. Nałożyć nadzienie, zostawiając 3-4 centymetrowy margines wolnego brzegu. Dokładnie zawinąć ciasto nad nadzieniem. Posmarować lekko ubitym jajkiem, posypać grubym cukrem.
Delikatnie przesunąć ciasto ze stolnicy na blachę do pieczenia. Tartę piec około 40-45 minut.