- 40 dag filetów z morskiej ryby np. dorsza
- 3 świeże ogórki
- 1 cebula
- koperek
- 5 łyżek oleju
- sól
- pieprz
- curry
- 1 łyżka skórki startej z cytryny
- sok z cytryny
- mały jogurt naturalny
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sos tabasco
Rybę opłukać, pokroić na małe kawałki. Oprószyć solą i curry. Skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 10 minut do lodówki. Usmażyć na połowie oleju. Cebulę obrać, drobno posiekać. Podsmażyć na reszcie oleju. Ogórki obrać, pokroić w grube kawałki, podsmażyć razem z cebulą. Połączyć z rybą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać skórką z cytryny i posiekanym koperkiem. Jogurt wymieszać z majonezem i szczypiorkiem, doprawić do smaku tabasco, solą i sokiem z cytryny. Podawać razem z rybą i ogórkami.