Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Ryba w winie z jabłkami

  • 1 kg filetów rybnych (okoń, sandacz, sum)
  • 2 cebule
  • 5-6 jabłek
  • 1 cytryna
  • 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3-4 łyżki stołowe oleju
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • zielenina

Oczyszczone filety rybne pokroić na mniejsze kawałki, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na papierowym ręczniku, posypać solą i pieprzem z obu stron. Na drobnej tarce zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z owocu sok. Obficie polać nim filety. Na chwilę odstawić do lodówki. Cebule i jabłka pokroić w jednakowe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć jabłka i cebulę i lekko poddusić. Wlać wino, wymieszać i chwilę potrzymać na małym ogniu. Podduszone jabłka z cebulą przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Doprawić solą i pieprzem, posypać skórką z cytryny, na wierzchu ułożyć filety rybne. Przykryć naczynie i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 25-30 minut. Przed podaniem wyłożyć danie na duży półmisek, polać sosem z duszenia na patelni i posypać zieleniną.