- 1 kg filetów rybnych (okoń, sandacz, sum)
- 2 cebule
- 5-6 jabłek
- 1 cytryna
- 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 3-4 łyżki stołowe oleju
- sól
- mielony czarny pieprz
- zielenina
Oczyszczone filety rybne pokroić na mniejsze kawałki, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na papierowym ręczniku, posypać solą i pieprzem z obu stron. Na drobnej tarce zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z owocu sok. Obficie polać nim filety. Na chwilę odstawić do lodówki. Cebule i jabłka pokroić w jednakowe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć jabłka i cebulę i lekko poddusić. Wlać wino, wymieszać i chwilę potrzymać na małym ogniu. Podduszone jabłka z cebulą przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Doprawić solą i pieprzem, posypać skórką z cytryny, na wierzchu ułożyć filety rybne. Przykryć naczynie i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 25-30 minut. Przed podaniem wyłożyć danie na duży półmisek, polać sosem z duszenia na patelni i posypać zieleniną.