- sprawiony karp lub szczupak (ok. 2 kg)
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 1 l wody
- sól
- ziarna pieprzu
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 puszka zielonego groszku
- natka pietruszki
- 1 cytryna
Warzywa pokroić, podgotować. Włożyć przyprawy i pokrojoną rybę, ugotować na małym ogniu. Rybę ułożyć na półmisku, przybrać różyczkami z marchewki i groszkiem. 2 szklanki wywaru przecedzić. Żelatynę zalać zimną wodą, dodać do wywaru, podgrzać. Galaretą zalać rybę, zastudzić, przybrać cytryną i natką.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













