Oto pomysł na niezwykły obiad: pożywny i bardzo zdrowy. Ryba zapiekana z krewetkami w sosie. Do wyboru: kokosowym lub szpinakowym. Wybierzcie swoją ulubioną wersję.
składniki:
- 500 g dorsza
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 czerwone chili
- kolendra
- 1 czerwona papryka, mała
- 1 żółta papryka, mała
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka nasion brązowej gorczycy
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
- 300 g świeżych krewetek w skorupkach
- 1 puszka mleka kokosowego, 400 g
- 1 cytryna
- W DRUGIEJ WERSJI UŻYWAMY TAKŻE 250 GRAM SZPINAKU ŚWIEŻEGO
przyrządzanie:
Jak przygotować to danie w sosie kokosowym?
- Obierz cebulę i czosnek i pokrój w drobną kostkę. Pokrój obie papryki w podłużne paski. Chili posiekaj.
- Kolendrę grubo pokrój.
- Podsmaż warzywa na oleju wraz z przyprawami, a następnie dodaj kolendrę i kokosowe mleko. Gotuj sos przez 5 minut, dopraw solą i pieprzem.
- Dorsza pokrój w cienkie paski i posól. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej mlekiem kokosowym.
- Włóż rybę do piekarnika nagrzanego na 200ºC i zapiecz przez 8 minut. Po tym czasie wyjmij rybę i dodaj krewetki.