Co zrobić, kiedy burczy w brzuchu, a w naszej lodówce niestety nie znajdujemy zbyt wiele produktów? Na szczęście są takie dania, które można stworzyć z dosłownie kilku składników i smakują wyśmienicie. Tak przecież powstała pizza, prawda? Przedstawiamy wam dziś przepis na ryż na ostro z sadzonym jajkiem.
składniki:
- 200 g białego ryżu
- 1 mała cebula
- 2 marchewki
- papryka ostra
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oliwy
- 2-3 duże jajka
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól, pieprz
przyrządzanie:
Cebulę posiekać, marchewki umyć, oskrobać i pokroić w niezbyt małą kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić cebulę oraz marchew i smażyć, mieszając, przez kilka minut, aż warzywa się przyrumienią. Następnie wlać resztę oliwy i wrzucić suchy ryż. Smażyć 2 minuty, mieszając, aż wszystkie ziarenka oblepią się tłuszczem. Następnie zalać bulionem i dolać tyle gorącej wody, aby sięgała 2-3 cm ponad poziom ryżu. Nałożyć pokrywkę i gotować całość 15-20 minut, aż ryż będzie miękki. W razie potrzeby należy uzupełniać poziom wody i mieszać, aby ryż się nie przypalił.
Dodać koncentrat i przyprawy. Wymieszać.
Zrobić w ryżu 2-3 sporej powierzchni wgłębienia. Wbić do nich jajka, przykryć pokrywkę i smażyć ok. 10 minut – lub do czasu, aż białko całkiem się zetnie – żółtko ma pozostać płynne.