Pomysł na dzisiejszy obiad? Warzywa, krewetki i ryż z kurkumą. Pysznie, prosto, orientalnie.
składniki:
250g ryżu białego
- 1 marchewka
- 1/2 białej rzodkiewki
- 1/2 niedużego pora
- garść kiełków
- 10 szt. krewetek mrożonych
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebula
- sól i pieprz świeżo mielony
- 2 łyżeczki kurkumy
przyrządzanie:
- Rozmrożone krewetki przyprawiamy solą, pieprzem i otartą skórką z cytryny, smażymy po dwie minuty na każdej stronie w niedużej ilości oleju. Zdejmujemy z ognia, obieramy z ogonków i siekamy na drobne kawałki.
- Gotujemy ryż.
- Warzywa obieramy i kroimy.
- Podsmażamy na patelni warzywa. dodajemy krewetki, na końcu ryż.
- Przyprawiamy. Całość mieszamy.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem