Arroz de frutos do mar to po portugalsku ryż z owocami morza. Danie to jest bogate w wiele składników odżywczych. Frutti di mare zawierają między innymi białka, witaminy i minerały. W towarzystwie ryżu, stanowią idealny pomysł na obiad.
składniki:
- ryż do risotto
- 1 kg mieszanych owoców morza
- 5 ząbków czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 6 łyżek oliwy
- sól i pieprz do smaku
przyrządzanie:
- Owoce morza płuczemy w zimnej wodzie, wkładamy do dużego garnka i gotujemy około 7 minut.
- Ugotowane owoce morza wyjmujemy łyżką cedzakową do miski i odstawiamy na bok.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią czosnek. Smażymy.
- Gotujemy w wodzie ryż, dodajemy sól i oliwę.
- Do ryżu wrzucamy owoce morza, czosnek i pietruszkę. Gotujemy.
- Podajemy posypane świeżo mielonym pieprzem.