Przepyszna zapiekanka do polecenia każdemu.
składniki:
- 300 g ryżu
- 200 g pieczarek
- 100 g żółtego sera
- cebula
- 2 marchewki
- brokuł
- pomidor
- łyżka mąki
- pół szkl. mleka
- sól
- pieprz
- pół pęczka natki pietruszki
- łyżeczka masła
- łyżka bułki tartej
- olej
przyrządzanie:
- Pieczarki przekrój na pół. Marchew pokrój w plasterki, a cebulę w kostkę. Do zeszklonej na oleju cebuli dodaj marchew i pieczarki, podsmaż na złoty kolor. Wsyp mąkę i wlej mleko, dopraw solą i pieprzem, duś pod przykryciem ok. 10 min.
- Podziel brokuł na różyczki i ugotuj al dente w osolonej wodzie a następnie odcedź. na dno posmarowanego masłem i posypanego bułka tartą naczynia żaroodpornego wsyp ryż, ułóż na nim brokuły i polej wszystko sosem pieczarkowym.
- Zapiekaj 15 min w temp 180 stopni C. Pomidory pokrój w plastry, natkę posiekaj a żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Po wyjęciu zapiekankę posyp startym serem i udekoruj pomidorami i natka pietruszki.