Sałata lodawa doskonale samkuje ze składnikami kojarzącymi się z kuchnią meksykańską - czerwoną fasolą, papryką, kukurydzą
czas: 15 minut
liczba porcji: 6
składniki:
1 główka sałaty lodowej
po 1 puszce kukurydzy i czerwonej fasoli
mały słoik (250 ml) konserwowej papryki
1 duża czerwona cebula
po 3 łyżki oliwy i octu winnego
sól, pieprz, suszony tymianek
przyrządzanie:
Sałatę umyć, usunąć zniszczone liście. Cienko poszatkować. Paprykę, kukurydzę, fasolę odsączyć. Paprykę pokroić w cienkie paski, cebulę w kostkę. Z oliwy, octu winnego przygotować sos, który następnie posolić. Wymieszane składniki polać sosem, oprószyć pieprzem i tymiankiem. Wymieszać. Podawać schłodzone.