Bardzo pożywna sałatka, smaczna szynka i pyszny brokuł
składniki:
- 800 g brokułu
- sól
- 4 łyżki octu balsamico
- pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- 2 łyżki startego parmezanu
- 125 g szynki parmeńskiej
- 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich
przyrządzanie:
- Brokuł oczyścić, podzielić na różyczki. włożyć do wrzącej, osolonej wody, blanszować ok. 5 minut
- Odcedzić, przelać zimną wodą, osuszyć.
- Ocet wymieszać z odrobiną wody, solą, pieprzem i oliwą. Czosnek obrać, wycisnąć do sosu, dodać parmezan.
- Różyczki brokuł włożyć do salaterki , polać sosem. Odstawić na krótki aby smaki się przeszły.
- Plastry szynki pokroić w paski. kilka orzechów grubo posiekać. Szynkę, oraz całe i pokrojone orzechy dodać do brokułu, wymieszać. Przed podaniem sałatkę można posypać startym parmezanem.