Coleslaw to popularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest biała kapusta. Jej historia sięga prawdopodobnie kulinarnej sztuki starożytnych Rzymian, skąd podbiła kuchnie europejskie i światowe. Oto przepis, jak ją zrobić!
składniki:
- 5 szklanek białej kapusty
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 10 łyżek mleka
- 5 łyżek majonezu
- 1,5 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- sól, pieprz
przyrządzanie:
1.Trzemy na tarce kapustę i marchewkę.
2. Siekamy cebule.
3. Cukier mieszamy z solą, pieprzem, majonezem, octem, sokiem z cytryny i mlekiem.
4. Łączymy składniki i polewamy sosem. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
ZOBACZ TEŻ: