- 10 dag białej fasoli
- 10 dag czerwonej fasoli
- 2 małe pory
- 3 ząbki czosnku
- 5 dag wędzonego boczku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- mielona papryka chili
- sól
- pieprz
Białą i czerwoną fasolę oddzielnie przebrać, umyć, zalać zimną wodą i odstawić na 12 godzin. Następnie obie fasole włożyć osobnych garnków i ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Oliwę starannie wymieszać z sosem sojowym, sokiem z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz przyprawami. Przygotowany sos dodać do fasoli, wymieszać, odstawić pod przykryciem na ½ godziny. Pory oczyścić, opłukać, zblanszować przez minutę w osolonym wrzątku. Osączyć, pokroić w talarki, dodać do fasoli. Boczek pokroić w cienkie plastry na rozgrzanym oleju. Sałatkę fasolową polać tłuszczem ze smażenia, na wierzchu ułożyć dekoracyjnie plasterki boczku.