Chyba każdy z nas zna tradycyjną sałatkę jarzynową. Jest ona jedną z tych potraw, którą większość lubi. Świetnie sprawdza się na każdą okazję. Zarówno na imieniny u cioci, jak i na karnawałową imprezę z przyjaciółmi.

składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 jajka na twardo
- 4 większe ogórki kiszone
- 1 cebula
- 1 jabłko
- mała puszka groszku zielonego
- puszka kukurydzy
- ok. 250 ml majonezu
- sól, pieprz
- łyżka kwaśnej śmietany
- łyżka musztardy
przyrządzanie:
Umyć i ugotować warzywa.
Ostudzone obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Podobnie cebulę, jabłko, ogórki oraz jajka ugotowane na twardo.
Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Majonez wymieszać ze śmietaną oraz z musztardą. Dodać do warzyw. Jeżeli będzie za “sucho” można dodać więcej majonezu.
Na zakończenie rozprowadzić majonez na wierzchu sałatki i przyozdobić szczypiorkiem i rzodkiewką.
uwagi:
Do ozdoby: szczypiorek i rzodkiewka.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













