Chyba każdy z nas zna tradycyjną sałatkę jarzynową. Jest ona jedną z tych potraw, którą większość lubi. Świetnie sprawdza się na każdą okazję. Zarówno na imieniny u cioci, jak i na karnawałową imprezę z przyjaciółmi.
składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 jajka na twardo
- 4 większe ogórki kiszone
- 1 cebula
- 1 jabłko
- mała puszka groszku zielonego
- puszka kukurydzy
- ok. 250 ml majonezu
- sól, pieprz
- łyżka kwaśnej śmietany
- łyżka musztardy
przyrządzanie:
Umyć i ugotować warzywa.
Ostudzone obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Podobnie cebulę, jabłko, ogórki oraz jajka ugotowane na twardo.
Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Majonez wymieszać ze śmietaną oraz z musztardą. Dodać do warzyw. Jeżeli będzie za “sucho” można dodać więcej majonezu.
Na zakończenie rozprowadzić majonez na wierzchu sałatki i przyozdobić szczypiorkiem i rzodkiewką.
uwagi:
Do ozdoby: szczypiorek i rzodkiewka.