- 1 główka sałaty
- 4 pomidory
- 1 ogórek
- 10 dag kukurydzy z puszki
- po strąku czerwonej i zielonej papryki
- ½ pęczka koperku
- po 150 ml gęstej śmietany i jogurtu naturalnego
- 2 łyżki octu z sherry
- sól
- biały pieprz
- cukier
Sałatę oczyścić z zwiędłych liści, pozostałe opłukać, dokładnie osączyć i porwać na małe kawałki. Pomidory umyć, usunąć szypułki, miąższ pokroić w ósemki. Ogórek umyć, pokroić w cienkie plasterki. Strąki papryki opłukać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne i pestki. Oczyszczone połówki papryki pokroić w cienkie paseczki. Kukurydzę wyłożyć na sitko, osączyć z zalewy. Koperek opłukać, osuszyć, posiekać. Przygotować sos: śmietanę wymieszać starannie z jogurtem, octem i posiekanym koperkiem, doprawić do smaku solą, białym pieprzem oraz cukrem. Sałatę, cząstki pomidorów, plasterki ogórka, pokrojoną paprykę oraz kukurydzę przełożyć do dużej salaterki, polać sosem i delikatnie wymieszać.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













